Tweet

Ana Sayfa   Forum   Java Teknolojileri
Yeni Başlık Cevap Ekle
white_bullet Java da sınıf kavramı (28/06/2008 02:09)
profil seyhan
 offline OFFLINE
 Junior Coder

Şimdi yavaş yavaş Java'da kod yazımı ve analizine geçelim.Sizlerle ilk
programımızı yazalim ve bu kodu analiz edelim.


YENİ SINIF OLUŞTURMA:

//Sınıf açılımı şekli aşağidadır.
public class YeniBirSinif {
.
.
.
}


ALANLAR:

Alanlar, temel bir veri tip veya sınıf tipinde olabilir.

public class YeniBirSınıf {
public int i;
public double d;
public boolean b;
}


Alan açılırken bellekten yer ayırmak için Java new
öperatörünü kullanır.Açılımı aşağidaki gibidir;

YeniBirSinif ybs = new YeniBirSinif();

ALANLARA ULAŞIM:

Nesnenin alanlarına ulaşmak için "."(nokta) kullanılır.
Bu alanların erişim belirleyicileri;
*public
*private
*protected
*friendly
olabilir.Örneği aşağidadır;


YeniBirSinifybs = new YeniBirSinif();
ybs.i ;
ybs.d ;
ybs.b ;

ALANLARA DEĞER ATAMA:

//Atama
YeniBirSinifybs = new YeniBirSinif();
ybs.i= 5;
ybs.d= 5.3;
ybs.b= false;


İLK JAVA PROGRAMI:

public class Selam {
public static void main(String args[]) {
System.out.println("Selamlar!");
}
}




public class Selam:Bu kısımda yeni bir sınıf oluşturuyor.


public static void main(String args[]):
Java!da bir sınıfın tek başın açalışması isteniyorsa(standalone) bu yordam yazılmak zorundadır.
Bu yordam sınıflar için bir başlagıç noktasıdır.
static yordamla rnesneye bağımlı olmayan yordamlardır. Bu yordamı kullanmak için,
ilgili sınıfa ait bir nesne oluşturma zorunluluğu yoktur.


main():yordamı parametre olarak String sınıfı tipinde dizi alır, bu String sınıfı tipindeki
dizinin içerisinde, konsoldan Java uygulamasına gönderilen parametreler bulunur.ı
args[0] :konsoldan girilen 1. parametre değerini taşır
args[1] :konsoldan girilen 2. parametre değerini taşır.
args[n-1] :konsoldan girilen n. parametre değerini taşır.
Java'da diziler sıfırdan başlarlar. Diziler ilerleyen bölümlerde yoğun bir şekilde incelenecektir.




System.out.println("Selamlar!"):
Bu komutsatırı, bilgileri konsola(ekrana) basmamızı sağlar. Java'nın dokümanlarına bakarsak;
System sınıfı altında static bir alan olan out alanının mevcut olduğunu görüyoruz.
Bu yüzden System sınıfını oluşturmak zorunda değiliz(new System()).
out alanı bize PrintStream nesnesi oluşturur ve PrintStream nesnesinin
println() methodu ile bilgileri konsola(ekrana) bastırırız.




Bir dahaki derse Java'da program denetimi ve operatörler konusuna
giriş yapacağiz.Tavsiyem herhangi bir Java derleyicisi bulup(eclipse.Jcreator..)
verilen örnekleri uygulamalı olarak denemeniz ancak bu şekilde Java da ilerleyebilirsiniz.

Şimdiden herkese kolay gelsin.
Saygılarımla.
Seyhan Uçar.






























[IMG SRC="http://img225.imageshack.us/img225/2408/seyhanzt2.jpg" ALIGN="oğuz"]seyhan[/IMG]

Üye Profili

white_bullet Re:Java ile programlama giriş-3 (28/06/2008 10:22)
profil Dia
 offline OFFLINE
 Sleepless Coder

Güzel çalışma seyhan fakat söyle bir soun var konulaı anlatırken giriş-1 , giriş -2 yerine konu neyle ilgili ise konu başlığını ona göe belirle mesela bu konunu başlığı java - sınıflar olabilir. Bu google da bulunmak için önemli birde şunu belirteyim aslında bu tip derslerin yeri forum değil eğitim bölümüne yeni içerik olarak eklemelisin bu sitede forumu daha çoko sorunlar ve çözüm yolları gibi konularda kullanıyoruz. Eğitime yeni içerik eklediğinde içerik benim onayıma gelir bu nedenle düzenleme yapamazsın bunun için tavsiyem önce note padde düzenle sonra içeriği ekle. Çalışmalarının devamanını diliyorum. Kolaygelsin.

<!--Bana balık vermeyin balık tutmayı öğretin.-->

profil

white_bullet Re:Java ile programlama giriş-3 (28/06/2008 12:58)
profil Oguzz
 offline OFFLINE
 Senior Coder

O zaman şöyle bişey yapalım arkadaşlar.Konu anlatımını forumda yapmayalım şuandan itibaren.Örnek kodları falan verelim.Veya yazdığımız uygulamaları koyalım.Javayı düzenlesin seyhan eğitime atsın aynı şekilde C de de öle yapalm.Bende delphiyi toparlayayım.

just code it!

profil

white_bullet Cevap (02/07/2008 05:57)
profil seyhan
 offline OFFLINE
 Junior Coder

Teşekkürler umarım zaman bulur da çalışmalara devem edebilirim.
Şimdi size cevap vereyim ben oğuz kardeşimle konuştum notları forumda biriktireceğiz
ve daha sonra Oğuz onları ders sayfaları bölümüne ekleyecek.Biz böyle anlaştık umarı sizin için de sakıncası yoktur.Yapmış olduğunuz uyarıyıda dikkate alıp isimleri değiştiriyorum
Herkese kolay gelsin.

[IMG SRC="http://img225.imageshack.us/img225/2408/seyhanzt2.jpg" ALIGN="oğuz"]seyhan[/IMG]

profil

white_bullet Re:Java da sınıf kavramı (03/07/2008 08:52)
profil Oguzz
 offline OFFLINE
 Senior Coder

;)

just code it!

profil
 
1 /
 
Ana Sayfa   Forum   Java Teknolojileri
Yeni Başlık Cevap Ekle
 

MENÜ » FORUM
Menü » Takip et
RSS Facebook Twitter Friendfeed
Sık Kullanılanlar Google Yahoo Live
Menü » Paylaş
E-Posta ile gönder Twitter Facebook Friendfeed
Buzz Stumbleupon Delicious Digg